Munuais- ja virtsatiekiven poisto tähystyksessä

Munuais- tai virtsa­tiekivi voidaan poistaa tähys­tyk­sel­li­sesti, ellei kiven murskaushoito (ESWL) sovellu toimen­pi­de­vaih­toeh­doksi.

Tähys­tys­toi­men­pi­teessä munuais- tai virts­ajoh­dinkivi poistetaan nukutuk­sessa virts­a­putken ja virtsa­rakon kautta virts­ajoh­timen tähys­ti­mellä eli urete­ros­koo­pilla. Kivi hajotetaan laserilla/​mekaa­ni­sella murskai­mella pieniksi muruiksi ja pölyksi. Isommat murut poistetaan erityi­sellä instru­men­tilla ”haavilla/ korilla”. Pienet murut ja pöly tulevat ulos virtsan virtauksen mukana.

Toimen­piteen yhtey­dessä virts­ajoh­timen rakon puoleinen pää usein turpoaa joksikin aikaa. Tämän vuoksi toimen­piteen lopussa asetetaan virts­ajoh­timeen ohut katetri, ureters­tentti. Stentti poistetaan yleensä noin kahden viikon kuluttua poliklii­ni­sesti.

Toimen­piteen  jälkeen toivut ensin herää­mössä ja sen jälkeen vuodeo­sas­tolla. Liikkeelle pääset hoitajan avustamana toimen­pi­deiltana tai toimen­piteen jälkeisenä päivänä. Myöhemmin voit liikkua osastolla vointisi mukaan. Saat syödä ja juoda vointisi mukaan.

Sairaa­las­sao­loaika on yleensä 1-2 vuoro­kautta. Kotiu­tuessasi saat ohjeet kotilää­ki­tyk­sistä ja jälki­hoito-ohjeet.

Toipuminen ja jälkioireet

Saat liikkua normaa­listi toimen­piteen jälkeen. Fyysistä raskasta liikuntaa ja ponnis­telua esimer­kiksi nostelua tulee välttää kahden viikon ajan toimen­pi­teestä. Nämä saattavat aiheuttaa veren­vuotoa toimen­pi­dea­lu­eella.

Virtsassa saattaa esiintyä verta muutaman päivän ajan toimen­pi­teestä.

Sairaus­loman pituus on työstä riippuen 1-2 viikkoa toimen­piteen jälkeen.

Jälkitarkastus

Jälki­tar­kas­tus­käyn­nistä sovitte yhdessä lääkärin kanssa. Jälki­tar­kas­tusajan sinulle järjestää Ortonin toimen­pi­de­tiimi.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoito­tie­dus­telut ja -varaukset: toimen­pi­de­tiimi puh. 09 47482704
Vastaan­ot­tojen ajanvaraus ja asiakas­palvelu puh. 09 4748 2705

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot