Toistokatetroinnin ja urinaalin käytön ohjaus

Urolo­giset sairaan­hoi­ta­jamme tarjoavat ohjausta urolo­gisten apuvä­li­neiden kuten toisto­ka­tetrien ja urinaalien käyttöön.

Toistokatetrointi

Rakko­vaivat voivat vaikeus­as­teesta riippuen hanka­loittaa normaalia arkea. Katet­rointi voi tuoda helpo­tusta monella eri tavalla. Kokeneet sairaan­hoi­ta­jamme auttavat potilai­tamme itsenäi­sesti toteut­tamaan toistuvaa katet­rointia.

Toisto­ka­tet­rointi tarkoittaa virtsa­rakon säännöl­listä tyhjen­tä­mistä viemällä ohut, pyöreä­kär­kinen ja ontto letku eli katetri virts­a­putken kautta virtsa­rakkoon. Rakon annetaan tyhjentyä ja katetri poistetaan. Toimenpide kestää vain muutaman minuutin.

Yksilöl­linen ja sopiva katet­roin­tiväli on sellainen, että rakkoon ehtii kertyä enimmillään neljä desilitraa virtsaa. Katet­roinnin tavoit­teena on potilaan elämän­laadun paran­ta­minen rakon hallintaa paran­ta­malla. Saman­ai­kai­sesti se ehkäisee munuais­vau­rioita ja kompli­kaa­tioita, kuten jäännös­virtsan kerään­ty­mistä rakkoon ja virtsa­tiein­fek­tioiden kehit­ty­mistä.

Syynä toisto­ka­tet­roin­nille voi olla esimer­kiksi suuren­tuneen eturau­hasen aiheuttama rakon tyhjen­ty­mis­häiriö. Syynä pidem­piai­kai­selle toisto­ka­tet­roin­nille voi olla esimer­kiksi diabe­teksen, selkäy­din­vamman tai muun neuro­lo­ginen sairauden aiheuttama rakon tyhjen­ty­mis­häiriö.

Urinaalin käyttö

Ulkoinen virtsan­ke­rääjä eli urinaali on huomaa­maton apuväline miesten virtsan­kar­kailuun. Apuvä­lineen tarve arvioidaan aina yksilöl­li­sesti lääkärin tai hoitajan vastaa­no­tolla. Sopivan virtsan­ke­rääjän valinta sekä käytön ohjaus toteu­tetaan urote­ra­peutin vastaa­no­tolla.

Hoitajan vastaanotolle, kuinka toimin?

Hoito­tie­dus­telut ja -varaukset: toimen­pi­de­tiimi puh. 09 47482704
Vastaan­ot­tojen ajanvaraus ja asiakas­palvelu puh. 09 4748 2705

Nettiajanvaraus

Tarkemmat yhteystietomme