Sköldkörteloperation

Allmänt

Sköld­körteln (tyreoidea) består av två lober och en mellandel som binder samman dem (isthmus). Sköld­körteln sitter på nedre delen av halsen på båda sidor av luftstrupen och utsöndrar ett hormon, tyroxin, som reglerar ämnesom­sätt­ningen.

Om sköld­körteln är förstorad kallas det struma. Sköld­körteln kan ha god- eller elakartade tumörer. De är dock mer sällsynta än knölstruma.

När är det aktuellt?

Strumak­nölar behandlas med operation när de är så stora att de orsakar problem. Elakartade knölar opereras akut.

För- och nackdelar med opera­tionen

Sköld­kör­te­lo­pe­ra­tioner ger goda resultat och medför vanligtvis inte några märkbara risker. Opera­tionssåret blöder eller infek­teras sällan, vilket är vanligare vid andra opera­tioner.

Ingreppet

Sköld­kör­te­lo­pe­ra­tionen görs under narkos. Snittet läggs längs hudvecken på nedre delen av halsen. Antingen tar man bort en lob från sköld­körteln eller så tar man bort hela sköld­körteln om det är fråga om cancer, kraftig överak­ti­vitet eller struma som påverkar hela körteln.

Återhämt­ningstid

Patienten vårdas på sjukhus i ett dygn och sjuks­krivs ofta i två veckor. Vid utskrivning får patienten instruk­tioner för eventuell efter­kontroll.

Efter opera­tionen påbörjar patienten en bestående tyroxin­be­handling. Den behand­lande läkaren skriver ett B-intyg så att FPA-kontoret kan göra en notering på sjukför­sä­krings­kortet om att patienten har rätt till kostnadsfri medicin.

Efter opera­tionen kontrol­lerar man kalcium­ba­lansen med ett blodprov. Kalcium­ba­lansen kan rubbas tillfälligt på grund av funktionss­tör­ningar i bisköld­kört­larna som sitter intill sköld­körteln. Tillståndet brukar rätta till sig inom några dagar. Vid behov skrivs kalcium­tabletter ut.

Pris

Se prisinformation

Till mottagning eller behandling, hur går man till väga?

Fråga om opera­tioner eller behand­lingar tel: +358 9 4748 2704.
Boka tid till mottagning via webbtidsbokning eller tel: +358 9 4748 2705.

Se vidare kontaktinformation