Undersökning av prostatacancer

Misstanke om prosta­tacancer väcks vanligtvis vid tagning av rutin­mässiga labora­to­rieprov på grund av förhöjt PSA-värde (prosta­tas­pecifikt antigen). Misstanke kan också väckas av urin- eller smärt­symtom.

Vid prosta­tacancer stiger PSA-koncent­ra­tionen i blodom­loppet (PSA ”läcker” från cancercel­lerna in i blodom­loppet), men PSA stiger också bland annat på grund av godartad prosta­taförs­toring och infek­tioner. Därför behöver ett förhöjt PSA inte automa­tiskt betyda att det är prosta­tacancer, eventuella andra faktorer bör kartläggas och vid behov ska mätningen upprepas. Om det totala PSA-värdet är avvikande kan man använda koncent­ra­tionen av fritt PSA (anges i procent) till hjälp vid utvär­de­ringen av PSA. Ju lägre det fria PSA-värdet är i procent, desto större är misstanken om prosta­tacancer. Gräns­värdet för fortsatta under­sök­ningar är i regel ≤ 15 %.

Lokal prosta­tacancer orsakar praktiskt taget inga symtom. Män med lokal prosta­tacancer har dock samtidigt ofta godartad prosta­taförs­toring som orsakar symtom i samband med urinering. Dessa leder till fortsatta under­sök­ningar, som t.ex. mätning av PSA-värdet och därigenom till eventuell misstanke om prosta­tacancer. Spridd prosta­tacancer kan däremot ge symtom som skeletts­märta, urine­rings­besvär och nedsatt allmän­tillstånd.

Diagnostisk under­sökning

Diagnosen prosta­tacancer baseras på en klinisk under­sökning och ultral­juds­ledda nålprov som tagits från prostatan via ändtarmen. Man kan även använda magnet­ka­me­raun­der­sökning (MRI) av prostatan som stöd för diagnosen.

Före vävnads­prov­tag­ningen får patienten antibiotika för att förhindra infek­tioner. Innan provbi­tarna tas bedövas prostatan. Under­sök­ningen tar ca 20 minuter och efter ingreppet finns det inget behov av sjuks­krivning. Man bör dock undvika tung ansträngning i ett par dagar efter ingreppet. Ingreppet är i regel ganska smärtfritt. De vanli­gaste följd­sym­tomen är lite blod i urinen och blod i sperman. Trots antibio­ti­kas­kyddet förekommer infek­tions­symtom hos ca 2–6 % av patien­terna efter ingreppet.

Allt oftare gör man en magnet­ka­me­raun­der­sökning av prostatan redan i diagnos­fasen och tar så kallade riktade provbitar. Hyksin använder en MRI-TRUS-apparat som gör det möjligt att ta provbitar exakt och riktat från ett misstänkt område som syns på MRI:n.

Ställä diagnos

Patologen under­söker om det finns cancer i provbi­tarna. Om cancer påträffas bedömer patologen aggres­si­vi­teten med hjälp av det inter­na­tio­nella poäng­sätt­nings­sys­temet Gleason. Gleason­summan är samtidigt en av de vikti­gaste prognos­tiska fakto­rerna för prosta­tacancer.

Vid utvär­de­ringen av prognosen för prosta­tacancer används en riskgruppsklas­si­ficering som baseras på sjukdomens kliniska spridning, patologens bedömning av Gleason­summan, andelen cancer i vävnads­proven och blodets PSA-koncent­ration.

Stadie­be­dömning

Om man konsta­terar en liten risk för cancer hos en symtomfri patient behövs inga rutinartade stadie­be­döm­ningar. Vid cancer med måttlig eller stor risk eller för en patient med symtom görs vid behov ytter­ligare under­sök­ningar för att fasts­tälla sjukdomens spridning (skelettscin­ti­grafi, dator­to­mo­grafi av kroppen, magne­tun­der­sökning av prostatan och i vissa fall PET-dator­to­mo­grafi).

Mer infor­mation finns på HNS webbsida

Mer infor­mation om under­sökning och behandling av prosta­tacancer finns på HNS webbsida under länken prosta­tacancer­pa­tientens väg till behandling. Observera att beskriv­ningen på HNS hemsida har gjorts för patienter inom den offentliga sjukvården, så vägen till behandling för privata patienter kan till viss del se annor­lunda ut.

Till mottagning eller behandling, hur går man till väga?

Fråga om opera­tioner eller behand­lingar tel: +358 9 4748 2704.
Boka tid till mottagning via webbtidsbokning eller tel: +358 9 4748 2705.

Vidare kontaktinformationVidare kontaktinformation