”Ilman Ortonia en olisi tässä”

Opintojaan viimeistelevän ja voimailulajeja harrastavan Kim Saurenin elämä näytti vuosien ajan hyvin erilaiselta kuin nyt. 16-vuotiaana saatu sirkkelivamma ja sen seurauksena alkanut kipuoireyhtymä olivat vieneet sekä työ- että kävelykyvyn. Hyvällä hoidolla ja sisulla on kuitenkin ollut Kimin elämälle käänteentekevä merkitys. 

”En muista onnettomuudesta paljoa. Käsittelin oppitunnilla sirkkeliä, ja työkalu vei puoli sormea. Menin shokkiin, ja minut kuljetettiin sairaalaan paikattavaksi”, Kim kertoo.

Kipuoireyhtymään sairastunut Kim Sauren on kuntoutunut takaisin voimailulajien pariin.

Loukkaantumisen aikaan Kim opiskeli ammattikoulussa rakennusalaa. Tapaturmasta lähti liikkeelle pitkä ja monivaiheinen kierre.  Haavaan iski bakteeri useamman kerran, ja hermokivut veivät korjausleikkaukseen. Paluu koulun penkille ei yrityksistä huolimatta onnistunut.

”Kivut saattoivat hetkeksi helpottaa, ja tulla takaisin korkojen kera. Välillä lähti taju, eikä käsi toiminut lopulta enää lainkaan.”

Kivut ja dramaattisesti heikentynyt toimintakyky kertoivat monimutkaisemmasta ongelmasta. Onnettomuuden jälkitilana Kimille oli muodostunut CRPS II eli monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä, jonka taustalla on hermovaurio.

Kipuoireyhtymä CRPS syntyy yleensä raajaan tulleen vamman, kuten murtuman tai venähdyksen seurauksena. Oireet ovat yksilöllisiä, ja voivat vakavimmassa muodossaan haitata merkittävästi toimintakykyä. Valtaosa CRPS-potilaista kuitenkin toipuu.

Pitkä polku kuntoon

Jossain vaiheessa käteen mietittiin uutta leikkausta, kunnes joku keksi kysyä, onko Kim käynyt kipulääkärillä. Sellainen löytyi Ortonin Kipuklinikalta. Kipulääkärin hoitoon pääseminen ei kuitenkaan tarkoittanut välitöntä parantumista.

”Olin työkyvyttömänä pitkään, ja muistoni joiltain vuosilta ovat aika hatarat. Särkyjä oli ympäri kroppaa. Sirkkelin kaltaiset äänet pahensivat kipua ja oloa muutenkin, ja minulla oli ahdistuneisuutta ja painajaisia. Liikuin rollaattorilla tai pyörätuolilla, ja olin jonkin aikaa täysin pois pelistä.”

Kimin kuntoutuminen oli vaativaa, ja sitä hoidettiin moniammatillisen tiimin voimin. Kuntoutukseen kuului esimerkiksi kehonhahmotusta parantavia harjoituksia, allasterapiaa sekä erilaisia käsittelyjä.

Käänteentekevin vaihe kuntoutuksessa oli vahvoista kipulääkkeistä eroon pääseminen. Ensin kivut pahenivat, mutta olo kirkastui, ja kuntouttamisessa pystyttiin laittamaan isompaa vaihdetta silmään. Kim ja fysioterapeutit jumppasivat kuminauhalla, kepeillä ja ilman, ja kehoa vahvistettiin.

”Käteni oli ollut koukussa 10 vuotta putkeen. En ollut pystynyt käyttämään sitä enkä osin jalkojanikaan vuosiin, joten olin aluksi tosi kömpelö. Olin ennen onnettomuutta harrastanut voimailulajeja, ja kuntoutumisen myötä vastuksien määrää pystyttiin pikkuhiljaa nostamaan”, Kim muistelee.

Tukea kivunhallintaan alkoi löytyä esimerkiksi hypnoosista ja kylmäaltistuksesta.

”Ortonilla oli suositeltu kokeileman kylmäaltistusta pienellä lämmönvaihtelulla. Ensimmäinen kerta oli kuitenkin vahinko, joka tapahtui kylmässä suihkussa. Huomasin, että sillä sai kehoon tosi rentoutuneen olon, ja kipu aleni monella asteella. ”

Kohti uutta

Kim Sauren kuntosalilla.

Keväällä 2022 Kimin kunto oli parantunut niin paljon, että oli aika miettiä seuraavia askeleita.

”En pystynyt palaamaan aiemmin opiskelemilleni aloille, joten ryhdyimme miettimään uusia vaihtoehtoja. Maanmittausalassa kiinnostuin sen vaihtelevuudesta ja mahdollisuudesta tehdä sekä sisä- että ulkotöitä.”

Kouluun paluu jännitti aluksi, sillä vanha arki oli ollut kaukana tavallisesta. Kaikki kuitenkin sujui. Kim viimeistelee parhaillaan ammattiopintoja ja työharjoittelujaksoa.

”Työtehtävät ovat paikoin vaativia ja nopeatempoisia, mutta keho toimii silti hyvin. Joitain haasteita on edelleen, ja niin on varmaan jatkossakin. Esimerkiksi voiman tuotto ei ole aivan tasaista. Tavoitteeni on jatkaa aikanaan insinööriopintoihin ja ylläpitää ja parantaa toimintakykyäni edelleen”.

Kipujen hallintaan käytössä ovat laajat lääkkeettömät kivunhallintakeinot.

Kimin paraneminen on valtava onnistumistarina niin miehelle itselleen kuin häntä hoitaneille ammattilaisille, jotka mainitsevat kuntoutumisen avaintekijäksi hänen positiivisen elämänasenteensa. Kirsikkana kakun päällä Kim on palannut voimailulajien pariin, ja yltänyt penkinpunnerruksen SM-kisoissa nelossijalle. Seuraavat kisat odottavat jo kulman takana.

Kuntoutus jatkuu edelleen Ortonissa.

”Suurin rooli paranemisessani on ollut Ortonilla. Täällä minua on tuettu huonoimmista hetkistä lähtien. Ilman Ortonia en olisi tässä.”