Nivelen kuluma eli nivelrikko tuntuu ajan myötä lisääntyvänä nivelkipuna ja jäykkyytenä. Kipu pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Nivelessä voi olla aamu- ja liikkeellelähtöjäykkyyttä.
Tyypillinen ikä nivelrikkotuntemuksille on 45-55-vuotiaana, mutta tätä nuoremmillakin nivelrikkoa havaitaan. Nivelrikon edetessä kipu voi muuttua jatkuvaksi ja ruveta vaivaamaan myös nukkumista.
Nivelrikon syyt
Nivelrikon yleisin taustatekijä on perinnöllinen alttius. Myös nivelten elämänaikainen kuormitus ja vammat altistavat nivelrikolle. Nivelen tai luiden rakenteelliset poikkeavuudet lisäävät nivelpintojen kuormitusta ja voivat nopeuttaa nivelrikon kehittymistä. Myös sairastettu nivelen bakteeritulehdus lisää nivelrikon riskiä. Muita syitä nivelruston vaurioon ja kipuihin voivat olla mm. reuma, luukuolio ja muut tulehdukselliset nivelsairaudet. Nivelrikko ilmestyy usein polveen ja lonkkaan.
Polven nivelrikko
Polven nivelrikko tuntuu paikallisena polvikipuna jalalle astuessa. Se on hyvin yleinen vaiva, eikä sille aina voida nimetä yhtä selkeää altistavaa syytä. Riskiä lisäävät rakenteelliset virheasennot, aiemmat vammat ja bakteerien aiheuttamat niveltulehdukset sekä ylipaino. Myös reuma ja muut tulehdukselliset nivelsairaudet voivat aiheuttaa polvinivelen vaurioita.
Polven nivelrikon oireet:
- Kävellessä tuntuva polvikipu
- Rasituksen jälkeinen jomotus ja/tai jatkuva särky
- Polven turvotus
- Polven jäykkyys. Jalka ei koukistu enää kuten aiemmin eikä ojennu kävellessä enää täysin suoraksi, joka ilmenee ontumisena.
- Portaiden kävelyn vaikeutuminen, erityisesti alaspäin
- Särky haittaa yöunta
Lonkan nivelrikko
Lonkan nivelrikolle ei usein ole osoitettavissa yksiselitteistä syytä, mutta perinnöllinen taipumus ja lonkan rakenteelliset poikkeavuudet lisäävät nivelrikon riskiä. Lonkkanivelen vammat ja tulehdukset voivat myös vaurioittaa niveltä ja aiheuttaa varhaisen nivelrikon. Reuma ja muut tulehdukselliset nivelsairaudet sekä reisiluun pään luukuolio voivat johtaa nivelen tuhoutumiseen.
Lonkan nivelrikon oireet:
- Yleisin oire on kipu nivusseudussa ja pakaran alueella, se voi säteillä reiden etupinnalle ja jopa polven alueelle.
- Aluksi kipu tuntuu liikkeelle lähtiessä, mutta pahenee myöhemmin jatkuvasti liikkeessä tuntuvaksi kuormituskivuksi.
- Pitemmälle edetessään kuluma aiheuttaa leposärkyä, joka häiritsee usein yöunta
- Merkittävä oire on myös lonkan jäykistyminen ja kiertojen hankaloituminen, jonka huomaa esimerkiksi sukkia pukiessa tai varpaankynsiä leikatessa.
- Ensimmäisenä rajoittuu lonkan sisäkierto.
- Kiertojäykkyyden lisäksi, sivulle nosto sekä suoraksi ojennus vaikeutuvat. Lonkka jää koukkuun, jonka takia kävelyasento muuttuu kumaraksi ja ontuvaksi.
Nivelrikon hoito
Nivelrikkoon liittyvää kipua, turvotusta, leposärkyä ja liikerajoitteita hoidetaan liikunnan ja fysioterapian keinoin erilaisilla liike- ja fysikaalisilla hoidoilla sekä lääkkeillä.
Nivelrikkoon pätee motto: ”Liike on lääke”. Kuormita niveliä sopivasti ja pidä ne liikkuvina. Apua saat myös fysioterapiasta sekä oireita helpottavasta lääkehoidosta. Jos näistä hoidoista ei saa riittävästi apua, on tekonivelleikkausta syytä harkita.
Kivunhoidon asiantuntija, fysiatrian erikoislääkäri Kristiina Kokkonen Ortonin Kipuklinikalta kertoo alla videossa nivelrikon itse- ja lääkehoidosta.
Koska tekonivelleikkaukseen?
Tekonivelleikkausta harkitaan yleensä siinä vaiheessa, kun nivelen kipu ja jäykkyys alkavat haitata jokapäiväistä elämää ja yöunta eikä fysioterapiasta ja kipulääkityksestä ole riittävästi apua.
Lue lisää tekonivelleikkauksesta Ortonissa
Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?
Hoitotiedustelut ja -varaukset, myös palveluseteliasiakkaat: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705
Tee nettiajanvaraus tästä