Karila ja Räsänen olympialaisiin lääkäreiksi

Kesäolym­pia­laisiin valmis­tau­tu­minen käy tällä hetkellä kuumim­millaan, ja moni urheilija metsästää yhä kiivaasti paikkaansa olympia­jouk­ku­eessa. Lippunsa tapah­tu­massa ovat jo varmis­taneet joukkueen lääkärit, Ortonin ortopedit Tuomo Karila ja Ilkka Räsänen, jotka odottavat tulevaa pestiään innos­tu­neina: onhan kyseessä kunnia­tehtävä, jota tehdään puhtaasta rakkau­desta urheilua kohtaan.

Tuomo Karila (vas.) ja Ilkka Räsänen ovat ortopedeinä hoitaneet lukuisia ammattiurheilijoita jo yli 20 vuoden ajan.

Tuomo Karila (vas.) ja Ilkka Räsänen ovat ortope­deinä hoitaneet lukuisia
ammat­tiur­hei­li­joita jo yli 20 vuoden ajan.

Tuomo Karila ja Ilkka Räsänen ovat Ortonissa toimivia kokeneita ortopedejä. Karilan erityis­osaa­mista on urhei­lu­ki­rurgian lisäksi tekoni­vel­ki­rurgia ja Räsäsellä erityi­sesti polven tähystys- ja olkapää­ki­rurgia. Molempien mittava kokemus urhei­lu­vam­mojen hoidossa juontaa juurensa heidän ammat­tiur­hei­li­ja­taus­taansa: Karila on entinen MM-tason painija ja Räsänen yleisur­heilija pääla­jinaan keski­pitkän matkan juoksu.

Tulevat olympia­laiset ovat Karilalle jo kuudennet, joissa hän toimii lääkärinä. Räsäsel­läkin on takana jo useammat vastaavat kilpailut lääkärin ominai­suu­dessa.

– Ensim­mäistä kertaa olen ollut olympia­lai­sissa itse urhei­lijana Suomen paini­jouk­ku­eessa
vuonna 1992. Silloinen joukkue­lääkäri piti meistä niin hyvää huolta, että nyt tavallaan maksetaan velkoja takaisin, Karila sanoo.

Suuren urhei­lu­juhlan tunnelmaa aitio­pai­kalta

Monikaan ei välttä­mättä tiedä, että olympia­jouk­kueen huolto­tiimin jäsenet, lääkärit mukaan lukien, toimivat suurim­maksi osaksi vapaa­eh­tois­voimin.

– Kyseessä ei ole varsi­nai­sesti työ. Hoidamme urhei­li­joita työksemme, mutta olympia­laisiin lähdemme puhtaasti rakkau­desta urheiluun. Se on kunnia­tehtävä, jota ei tehdä rahan takia vaan mahdol­li­suu­desta olla mukana edusta­massa Suomea ja tukemassa urhei­li­joita, Karila ja Räsänen kertovat.

Heinäkuun lopulla koittava rupeama olympia­lai­sissa kestää molem­milla noin 2–3 viikkoa. Olympia­ky­lästä ei tuona aikana oikeastaan poistuta, ja Pariisin nähtä­vyyksiä saattaa korkeintaan nähdä vilauk­selta kulje­tus­bussien ikkunoista. Harmaa arki on kokemuk­sesta kuitenkin hyvin kaukana.

– Elämme siellä omassa pienessä kuplassa. On aina hienoa nähdä, kuinka miljoo­na­kau­pun­geissa hullaan­nutaan ja koko olympiakylä yhdessä elää ja hengittää urheilua. Tunteiden vuoris­torata on suuri, ja koko joukkue kokee yhdessä niin voitot kuin petty­mykset, Räsänen sanoo.

– Välillä siellä kentän laidalla jännittää enemmän kuin itse jännitti urhei­lijana, Karila lisää.

Tavoit­teena tukea urhei­li­joita parhaaseen mahdol­liseen suori­tukseen

Sekä Karilalla että Räsäsellä on tuleviin kesäolym­pia­laisiin yksi tärkein toive: että he olisivat joukkueen tarpeet­to­mimpia henki­löitä, eli urhei­lijat pysyi­sivät terveinä ja hyväkun­toisina.

– Tietysti parasta olisi, ettei urhei­li­joille tulisi haavoja, vammoja tai vaikka flunssaa. Se on myös lääkärinä sydäntä särkevää, jos suoritus menee pilalle, vaikka flunssan takia, eikä meilläkään ole siihen mitään ihmerohtoja saata­villa, he toteavat.

Oma urhei­lu­tausta auttaa ymmär­tämään olympia­laisia kokemuksena myös urhei­lijan näkökul­masta. Vastaan voi tulla tilan­teita, joissa joukkue­lääkäri joutuu toppuut­te­lemaan urhei­lijaa, joka haluaa terveys­ris­kinkin uhalla ottaa osaa kilpailuun.

– Olemme tosi inhimil­listen asioiden kanssa tekemi­sissä, kun urhei­lijat ovat todella motivoi­tu­neita ja menes­tyk­sen­näl­käisiä. Oman taustamme vuoksi pystymme puhumaan samaa kieltä ja antamaan empatiaa oikeissa tilan­teissa, Räsänen painottaa.

Millaista menes­tystä Suomelta voi sitten odottaa tulevissa kesäolym­pia­lai­sissa? Sitä kumpikaan ei uskalla lähteä veikkaamaan.

– Urheilun suola on siinä, että voi sattua ihan mitä vain. Poten­ti­aa­lisia voittajia voi olla yhdessä lajissa 6–8 urhei­lijaa. Se on aina päivän suori­tuk­sesta kiinni, mutta toki jos Suomi menestyy, on se myös meille suuri juhlan paikka.