Spasmodisen dysfonian hoito myoneurektomialla

Myoneu­rek­tomia on toimenpide, jolla hoidetaan äänihuulten toimin­ta­häi­riöstä johtuvaa äänen katkeilua ja vapinaa.

Äänihuulten lihasten tiettyä toimin­ta­häi­riötä kutsutaan laryn­ge­aa­li­seksi dysto­niaksi, toiselta nimeltään spasmo­dinen dysfonia (SD). Riippuen siitä, kohdis­tuuko häiriö äänihuulia avaaviin vai sulkeviin lihaksiin ilmenevät oireet esimer­kiksi puheäänen puris­tu­nei­suutena, katkeiluna ja vapinana tai äänen voimat­to­muutena.

Ongelma saattaa olla psyyk­ki­sesti ja sosiaa­li­sesti hankala vaiva ja rajoittaa toimimaan ammatissa, jossa puhuminen on välttä­mä­töntä.

Potilaalle, jolla on todettu adduk­to­rinen spasmo­dinen dysfonia, myoneu­rek­tomia voi olla ratkaiseva leikkaus­hoito.

Mikä on myoneurektomia?

Myoneu­rek­toimia on leikkaus, jossa poistetaan tietty äänihuu­li­lihas nimeltään tyroa­ry­te­noi­deus­lihas ja siihen menevä hermo­haara.

Tällä menetel­mällä pyritään palaut­tamaan äänihuulten luonnol­linen toiminta, paran­tamaan äänen laatua ja vähen­tämään muita häirit­seviä oireita. Leikkauksen vaikutus vastaa vaihtoeh­toista botoks­pis­tos­hoitoa, mutta myoneu­rek­tomian vaikutus on yleensä pysyvä.

Mitä myoneurektomiassa tehdään?

Myoneu­rek­tomian aikana kokenut kirurgi tunnistaa ja poistaa huolel­li­sesti vaikut­tavat lihakset säilyttäen samalla ympäröivän terveen kudoksen. Tämä tarkkuus auttaa minimoimaan mahdol­liset sivuvai­ku­tukset ja varmistaa optimaa­lisen hoito­tu­loksen potilaalle.

Potilaslähtöinen hoito

Äänikli­nikan sitou­tu­minen potilas­läh­töiseen hoitoon on keskei­sellä sijalla jokai­sessa toimen­pi­teessä. Ennen kuin suosit­te­lemme myoneu­rek­tomiaa, monitie­teinen tiimimme suorittaa perus­teel­lisen arvioinnin määrit­tääkseen potilaalle sopivimman hoidon. Paino­tamme avointa kommu­ni­kaa­tiota varmistaen, että potilas on hyvin infor­moitu ja saa tukea koko prosessin ajan.

Toipuminen ja kuntoutus myoneurektomian jälkeen

Myoneu­rek­tomian jälkeen noin 60%:lla potilaista on todettu pysyvää helpo­tusta ensim­mäisen leikkauksen jälkeen. Loput potilaista voivat saada spasmo­disen dysfonian oireita noin kuuden kuukauden kuluttua, kun poistettu hermo­haara kasvaa uudelleen. Leikkaus voidaan toistaa kaksi kertaa ensim­mäisen leikkauksen jälkeen, jolloin poistetaan kasvanut hermo­haara. Mikäli spasmo­dinen dysfonia palaa, eikä potilas halua tai voi enää saada uutta leikkausta, voidaan potilasta hoitaa botoks­pis­tok­silla. Tässä vaiheessa normaalia pienemmät botok­san­nokset ovat usein riittävän tehok­kaita ja niiden vaikutus kestää pidempään.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Ajanva­raukset vastaa­no­toille ja hoito­tie­dus­telut Toimen­pi­de­tii­miltä puh. 09 47482704.
Toimen­pi­de­tiimin sähkö­posti: toimenpide@orton.fi
Henkilö- ja luotta­muk­sel­lista tietoja sisäl­tävät viestit turvaposti/toimenpide yhteyden kautta.

Nettiajanvaraus
Tarkemmat yhteys­tiedot

Tutustu myoneurektomian asiantuntijaan