Normaali arpi käyttäytyy kuten muutkin pehmytkudokset; sen kerrokset liikkuvat toistensa suhteen ja mukautuvat kehon liikkeeseen.
Joskus arpikudosta voi muodostua liiallisesti esimerkiksi pitkittyneen tulehduksen tai jatkuvan kudoksen tension vuoksi ja arvesta muodostuu paksu ja joustamaton.
Arpeutuminen voi myös synnyttää kiinnikkeitä usean kudoksen välille, mikä häiritsee normaalia liikkuvuutta. Tällöin arpikudoksen ja sitä ympäröivien kudosten liikkuvuus, elastisuus ja liukuminen saattavat häiriintyä. Kiristävä arpikudos johtaa usein kiputiloihin, toisinaan paikalliseen kipuun ja usein heijastekipuun muualla kehossa.
Arpien hoito fysioterapian eri keinoin
Arven kudosolosuhteita voidaan normalisoida huolehtimalla akuuttivaiheen jälkeen siitä, ettei arpialueelle kohdistu liiallista venytystä ympäröivistä kudoksista eikä alueelle pääse kerääntymään liiallista turvotusta. Hoitona tähän käytetään usein esim. faskiamanipulaatiota, lymfaterapiaa tai akupunktiota.
Myös vanhoja arpia kannattaa hoitaa, tällöin hoito suunnataan arpikäsittelyn lisäksi kehon toimintahäiriöön, joka on voinut syntyä arven tai kiinnikkeiden seurauksena.
Silikonimateriaaleilla ja rasvauksella pyritään säilyttämään pinnan elastisuutta. Laajempien alueiden hoidossa kuten esim. palovammapotilailla arpialueen kudosolosuhteita voi parantaa lisäksi painevaatehoidolla.
Ortonissa käytämme arpien hoidossa myös LymfaTouch-laite.
Arpialueiden hoitoindikaatiot
- Leikkauksen jälkeinen arpihoito ohjaa parantuvaa kudosta palautumaan mahdollisimman lähelle kudoksen alkutilannetta
- Palovammojen hoito
- Vanhojen arpien kiinnikkeiden ja niitä ympäröivien kudosten hoidolla parannetaan kehon toimintahäiriöitä, kuten kipua, turvotusta tai liikerajoitusta
Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?
Tiedustele hoitoa tai varaa aika puhelimitse 09 4748 2705 tai nettiajanvarauksen kautta.
Yliopistosairaaloiden ylläpitämä Terveyskylän Kuntoutumistalo -osiossa on paljon hyödyllistä tietoa arvista ja niiden hoidosta.