Purentahäiriöiden hoito

Purentahäiriöiden hoito tarkoittaa yleensä purentakiskon hankkimista, riittävää kipulääkkeiden riittävä käyttöä,  potilaan ohjausta ja omahoito-ohjeiden antamista. Ennuste on yleensä hyvä.

Tavallisimpia oireita

Purentaelimistön toimintahäiriöt (temporomandibular disorders, TMD) on yhteisnimitys leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloille sekä toimintahäiriöille.

  • leukaniveläänet
  • leukanivelten tai puremalihasten kipu
  • suun rajoittunut avautuminen
  • alaleuan liikehäiriöt.

TMD-vaivat ovat yleisiä, ja ne ovat hammassäryn jälkeen tavallisin pään alueen kiputila, jonka takia potilas hakeutuu hoitoon. TMD-vaivoja esiintyy naisilla 3–4 kertaa enemmän kuin miehillä, ja ne ovat yleisimpiä 35–50 vuoden iässä.

Purentahäiriöiden hoito

Lisäksi hoidossa suositellaan alaleuan liikeharjoituksia ja manuaalisia käsittelyitä ja kognitiivisia hoitomuotoja. Tarvittaessa voidaan konsultoida Ortonin kipuklinikan asiantuntijoita.

Purentahäiriöiden hoito on parhaimmillaan moniammatillista ja kokonaisvaltaista.  Fysioterapiassa purentahäiriöitä hoidetaan eri tavoin. Manuaalisista käsittelyistä mm. faskiamanipulaatio, OMT- ja Maitland-terapia sekä lymfaterapia tuottavat hyviä tuloksia. Akupunktiota käytetään lääkkeettömänä kivunhoitona ja puremalihasten rentoutukseen.

Hoitokokonaisuudessa voidaan hyödyntää myös esim. sovelletun rentouden menetelmää fysioterapiassa tai mindfullnesin keinoja psykologin vastaanotolla. Unen ergonomiaa voi opetella yhteistyössä toimintaterapeutin kanssa.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Tiedustele hoitoa tai varaa aika puheli­mitse 09 4748 2705 tai nettia­jan­va­rauksen kautta.

Ortonin yhteystiedot

Hyvää yleis­tietoa purentähäiriöistä

Yliopis­to­sai­raa­loiden ylläpitämässä Terveyskylän Kuntoutumistalo-osiossa on paljon hyödyl­listä tietoa purentahäiriöiden hoidosta.