Suurin osa ihosyövistä (melanoomat, okasolusyövät ja lähes kaikki tyvisolusyövät) hoidetaan kirurgisesti eli leikkaamalla ihosyöpä pois.
Myös tervettä kudosta leikataan ihosyövän ympäriltä (ns. tervekudosmarginaali), ja tämän vuoksi leikattu alue on aina selkeästi suurempi kuin itse näkyvä tuumori. Eri ihosyövillä on erilaiset tervekudosmarginaalisuositukset. Tavoitteena on aina kasvaimen kokonaispoisto riittävin marginaalein.
Diagnoosin tekeminen
Ennen leikkausta varmistetaan ihosyövän tarkka diagnoosi, ja useimmiten otetaankin ensin koepala, jonka patologi tutkii. Näin saadaan tarkka histopatologinen diagnoosi kasvaimesta.
Potilaalle selostetaan leikkausmenetelmä aina ennen toimenpidettä.
Leikkaus
Ihosyöpien kirurginen hoito tehdään paikallispuudutuksessa leikkaussalissa tai toimenpidehuoneessa. Itse leikkaus ei satu, mutta paikallispuudutus ennen toimenpidettä tehdään puudutuspistoksin ja ne aiheuttavat jonkin verran kipua.
Yleensä paikallispuudutuksessa tehtävä toimenpide sopii kaikille – poikkeuksena ovat pienet lapset sekä muistihäiriöiset ja levottomat potilaat, elleivät he ymmärrä toimenpiteen kulkua.
Ihosyöpien kirurginen hoito ei vaadi erityisiä etukäteisvalmisteluita, esimerkiksi syömistä ja juomista ei ole syytä rajoittaa ennen toimenpiteeseen saapumista. Verenohennuslääkkeiden käytöstä annetaan erillinen ohje ennen leikkausta, muuten lääkkeiden oton suhteen ei ole rajoituksia.
Leikkauksen kestoaika riippuu kasvaimen koosta ja paikasta, aika vaihtelee puolesta tunnista kahteen tuntiin. Ihosyövän laatu ja koko vaikuttavat siihen, kuinka laaja leikkaus on. Pienet ihosyövät voidaan hoitaa leikaten ns. veneviillosta ja sulkea haava suoraan. Kookkaammat kasvaimet erityisesti kasvojen alueella vaativat korjauksen esimerkiksi ihosiirteellä tai paikallisella kielekkeellä.
Leikattu kasvain lähetetään aina patologin tutkittavaksi. Näin saadaan varmistus kasvaimen lopullisesta laadusta. Tämän jälkeen tehdään tarvittaessa jatkotutkimus ja -seurantasuunnitelma.
Toipuminen
Leikkauksen jälkeen leikkausalueella voi esiintyä kipua, mutta yleensä se on lievää ja tavanomaisilla kipulääkkeillä hallittavissa.
Verenvuoto ja tulehdus leikkausalueella ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Niiden varalta annetaan aina toimintaohjeet leikkauksen yhteydessä.
Leikkauksesta jää aina arpi. Tavoitteena on tuumorin poisto kokonaan riittävin terveen kudoksen marginaalein. Lisäksi pyritään mahdollisimman hyvään toiminnalliseen ja kosmeettiseen tulokseen.
Hinnat
Hinnat ovat suuntaa antavia ja riippuvat siihen käytettävissä olevasta ajasta ja hoidon vaativuudesta. Tarkka kustannusarvio annetaan lääkärin vastaanotolla. Toimenpiteet eivät sisällä muutoksen histologista tutkimusta, joka tarvittaessa laskutetaan erikseen.
Katso tarkemmat hintatiedot hinnastosta.
Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705