Tarjoamme kattavasti kokeneiden psykiatrian ja psykologian alan ammattilaisten tutkimus-, hoito- ja kuntoutuspalveluja.
Koska vastaanotolle?
Huolettaako mielenterveys? Tunnista tilanteet, joissa kannattaa hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.
Keskustelu ulkopuolisen ihmisen kanssa on hyödyllistä silloin, kun elämä tuntuu olevan umpikujassa, eikä itse löydä keinoja ulospääsyyn. Tilapäinen henkinen kuormitus vaikeassa elämäntilanteessa on luonnollista.
Jos mielenterveys järkkyy pidemmän aikaa, on tärkeää tunnistaa häiriö ja etsiä siihen ammattiapua. Useimmat psyykkiset hankaluudet olisivat helposti hoidettavissa alkuvaiheessa mutta hoitamattomina ne mutkistuvat ja pitkittyvät.
Lue lisää mielenterveydestä Terveyskylän sivuilta
Esimerkkejä ammattilaisen vastaanotolle hakeutumisen tilanteista:
- lisääntynyt kuormittuneisuuden tunne ja kokemus ettet pääse eteenpäin
- useita viikkoja kestänyt unettomuus tai yöllinen heräily
- useita viikkoja kestänyt ruokahaluttomuus
- arki tuntuu erityisen raskaalta
- et jaksa käydä töissä, harrastuksissa tai tavata ihmisiä
- sinulla on fyysisiä oireita, joihin ei ole löytynyt lääketieteellistä syytä
- päihteiden käyttösi on viime aikoina lisääntynyt
Psykiatrille, psykologille, psykoterapeutille vai neuropsykologille?
Psykiatri on lääkäri, joka on erikoistunut psykiatriaan eli mielenterveyshäiriöiden tutkimiseen ja hoitoon. Vaikeiden mielenterveys- ja käyttäytymishäiriöiden hoito on suositeltavaa aloittaa psykiatrian erikoislääkärillä.
Psykiatri voi tehdä potilaan tilasta diagnoosin, määrätä lääkkeitä tai ohjata psykoterapiaan. Psykiatri tekee tarvittaessa lausunnot ja lähetteet Kela-tuen hakemiseksi pidemmälle kuntoutuspsykoterapialle.
Psykologi auttaa elämän ongelma- ja kriisitilanteissa, ohjaa hoidon suunnittelussa sekä tekee psykologisia tutkimuksia ja lausuntoja. Tarve keskustella ulkopuolisen ihmisen kanssa voi syntyä, kun elämässä tapahtuu yllättäviä ja vaikeita asioita.
Ulkopuolisen apu voi olla hyödyllistä myös, kun mielenterveys on järkkynyt, elämä tuntuu olevan umpikujassa. Psykologi on hyvä valinta lyhyessä keskustelu- tai selvittelytarpeessa.
Psykoterapeutti auttaa potilasta tukemalla hänen itseymmärrystään, kehittämään omia ongelmanratkaisutaitojaan, käsittelemään vaikeita tunteitaan ja auttamaan elämän kriisivaiheiden yli.
Psykoterapia on psykologinen menetelmä, joka perustuu keskusteluun ja ennalta sovittuun tavoitteeseen. Tavoitteena on poistaa tai lievittää psyykkisiä häiriöitä ja niihin liittyvää kärsimystä, tukea psyykkistä kasvua ja kehitystä sekä lisätä omia valmiuksia ratkaista ongelmia.
Pidempikestoisten ja hankalampien häiriöiden kohdalla psykoterapiaa voidaan käyttää lääkehoitoon yhdistettynä.
Neuropsykologille voi varata ajan, jos haluaa esimerkiksi tutkimuksia muistista, oppimishäiriöistä tai muista tiedollisista toiminnoista. Neuropsykologia on psykologian erikoisala, joka tutkii aivojen, tiedonkäsittelyn ja käyttäytymisen välisiä yhteyksiä.
Tutkimuskohteina ovat esimerkiksi aivovaurioiden aivosairauksien ja -vammojen yhteydet ajatteluun, toimintaan ja käyttäytymiseen. Tutkittavina ongelmina voivat olla esimerkiksi lukivaikeus, laajemmat oppimisvaikeudet tai epäilys muistisairaudesta.
Tutustu Ortonin lasten neuropsykologiin
Mitä vastaanotolla tapahtuu?
Ensikäynti on tavallisesti tunnin mittainen, jossa pyydämme potilasta kertomaan tilanteestaan ja teemme täsmentäviä kysymyksiä. Kaikkea ei tarvitse kertoa, mutta kannattaa muistaa, että mielenterveyden ammattilaisen tehtävänä on auttaa, ei tuomita. Mieltä painavista tai häpeää tuottavista asioista saattaa olla vaikea puhua. Niistä ei tarvitse puhua yksityiskohtaisesti ja voit aina vastaanotolla kertoa, jos et ole vielä valmis keskustelemaan jostakin aiheesta.
Minkälainen terapia sopii minulle?
Hoidon tarve, muoto ja kesto määritellään yleensä ensimmäisellä käyntikerralla. Joskus potilaan tilanne voi helpottua jo yhden käynnin jälkeen, usein ongelman hahmottamiseen tarvitaan 2-3 käyntikertaa. Varsinaisen psykoterapian kesto voi vaihdella muutamasta viikosta useaan vuoteen. Potilas voi myös itse vaikuttaa terapiaistuntojen määrään.
Missä vastaanotot pidetään?
Vastaanotot pidetään joko Ortonin Ruskeasuon toimipaikassa, HUSin Psykiatriakeskuksessa Helsingin Töölössä tai Meilahden sairaala-alueella Kolmiosairaalassa.
Vastaanotolle ja tutkimuksiin voi tulla lääkärin lähetteellä tai suoraan varaamalla ajan asiakaspalvelustamme. Mikäli asut kauempana Suomessa tai ulkomailla, voit hakeutua vastaanotollemme helposti videoetävastaanottona.
Vastaanotolle tai tutkimuksiin, kuinka toimin?
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705.