Reuma

Reuma on tulehduksellinen tauti ja nivelsairaus.

Tulehduksellisia reumatauteja ovat nivelreuma, selkärankareuma, nivelpsoriaasi, reaktiivinen niveltulehdus, kihti, lihasreuma (Polymyalgia rheumatica), lupus erythematosus disseminatus (SLE) ja Sjögrenin tauti sekä muut harvinaisemmat reumasairaudet.

Nivelreuma

Nivelreuma on reumataudeista yleisin. Sen aiheuttaja on edelleen tuntematon, mutta sen katsotaan kuuluvan autoimmuunitautien ryhmään.

Nivelreuma on yleisempi naisilla kuin miehillä ja se voi vaihdella lievästä nopeasti etenevään taudin muotoon. Nivelet tulehtuvat usein symmetrisesti ja oireet alkavat yleisemmin pienistä ja keskisuurista nivelistä. Nivelreuman hoidossa tavoitteena on varhainen diagnoosi ja tehokas hoidon aloitus. Kun lääkkeiden käyttö aloitetaan nivelreuman varhaisvaiheessa, tehoavat ne paremmin ja niitä myös siedetään paremmin.

Selkärankareuma

Nuori henkilö, joka kärsii selkäoireista, saattaa sairastaa selkärankareumaa. Tyypillisiä oireita ovat aamuisin pitkään kestävä selän jäykkyys ja selkäkivut. Selkärankareumalle ominaiset muutokset kehittyvät hitaasti. Selän magneettitutkimus sekä laboratoriokokeet varmistavat diagnoosin ja hoito ja kuntoutus voidaan aloittaa varhaisessa vaiheessa.

Kihti, lihasreuma ja sidekudosreumat

Kihti ei ole enää harvinainen nivelsairaus. Toistuvien kihtikohtausten vuoksi saattaa kihti muuttua vuosien kuluessa hankalaksi krooniseksi niveltaudiksi. Kihdin hoitoon on viime vuosina tullut uusia lääkkeitä.

Lihasreuma on vahvasti tulehduksellinen reumatauti. Taudin alkuvaiheessa siihen liittyy olkavarsien, lantion ja reisien alueen kivut ja jäykkyys. Lihasreuma on yleinen iäkkäämmillä henkilöillä. Lihasreuman hoidossa kortisonilla on keskeinen asema. Erityisesti nuorella naishenkilöllä epäselvien nivelsärkyjen taustalla saattaa olla lihasreuma eli SLE tai muu sidekudosreuma. Sjögrenin oireyhtymä aiheuttaa silmien ja suun kuivumisoireita. Lisäksi niveloireiden taustalla saattaa olla muita harvinaisempia reumasairauksia.

Reuman hoito Ortonissa

Ortonissa saat reumasairauteesi asiantuntevan hoidon. Hoitosuunnitelma sisältää:

  • erikoislääkärin tutkimuksen
  • laboratoriokokeet
  • röntgen- ja magneettikuvaukset harkinnan mukaan
  • nivelten ultraäänitutkimus ja nivelinjektiot
  • reumalääkityksen aloitus ja reumahoitajan antama ohjaus
  • kuntoutustoimenpiteet harkinnan mukaan
  • potilasinformaation keräys, säilytys ja seuranta

Tutustu reumanhoitoon erikoistuneisiin asiantuntijoihimme

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Tiedustele hoitoa tai varaa aika
puheli­mitse 09 4748 2705

Nettia­jan­va­raus ja Ortonin yhteystiedot

Hyödyllisiä linkkejä reumasta

Terveyskylän Reumatalo tarjoaa hyödyllistä tietoa reumasta