Eturauhasen liikakasvun lääkehoito

Eturau­hasen liika­kasvun lääke­hoito helpottaa oireita ja on hyvä hoito­muoto, jos oireet ovat lieviä.

Milloin hoito on tarpeen?

Suurim­malle osalle eturau­hasen liika­kas­vu­po­ti­laista kokeillaan ensin oireita helpot­tavaa lääke­hoitoa.

Virtsa­rakon kaulan ja eturau­hasen aluetta rentout­tavat alfasal­paaja-lääkkeet helpot­tavat virtsan­kulkua varsin nopeasti ja eturau­hasta pienen­tä­villä 5-alfare­duk­taasin estäjä­lääk­keillä saadaan eturau­hasen kudos­massaa pienen­nettyä. Lääki­tyk­sellä saadaan usein hyvä vaste lievä- ja keski­vai­kea­oi­rei­silla potilailla. Myös osalle vaikea­oi­rei­sista potilaista lääkitys tuo apua ja oirehel­po­tusta, vaikka lääke­hoi­tojen teho on huonompi kuin leikkaus­hoi­tojen.

Eturau­hasen liika­kasvun lääke­hoito ei sovellu kaikille ja kaikilla potilailla oireet eivät helpota riittä­västi. Tällöin ensisi­jainen hoito­vaih­toehto on leikkaus, joita on erilaisia laser­leik­kauk­sesta avoimeen liika­kasvun poisto­leik­kaukseen.

Käytettävä lääkitys

Eturau­hasen liika­kasvun oireita helpot­tamaan on käytössä kahden­laisia lääkkeitä:

  • Alfasal­paajat rentout­tavat virtsa­rakon kaulan ja eturau­hasen aluetta, lievit­tävät nopeasti oireita mutta eivät vaikuta liika­kasvun luonnol­liseen kulkuun.
  • 5-alfare­duk­taasin estäjät (finas­teridi, dutas­teridi) pienen­tävät vähitellen eturau­hasen kokoa. Lääkkeitä yhdis­tet­täessä hoidon tulokset paranevat.

Hoidon kesto

Merkit­tä­vässä eturau­hasen liika­kasvun aiheut­ta­massa virtsaus­häi­riössä lääkkeitä käytetään jatkuvana lääki­tyksenä. Alfasal­paajien vaikutus alkaa nopeasti jo muutamien päivien kuluessa. 5-alfare­duk­taasin estäjien teho voidaan luotet­ta­vasti arvioida vasta noin puolen vuoden kuluttua. Kuitenkin vain 5-alfare­duk­taasin estäjien on osoitettu vähen­tävän pitkä­ai­kais­käy­tössä leikkaus­hoidon tarvetta.

Hyödyt ja haitat

Eturau­hasen liika­kasvun hoitoon käyte­tyillä lääkkeillä on myös sivuvai­ku­tuksia osalle potilaista.

  • 5-alfare­duk­taasien merkit­täviä haitta­vai­ku­tuksia ovat seksu­aa­lisen halun vähene­minen, ejaku­laatio- ja erektio­häiriöt. Näiden haitta­vai­ku­tuksien esiin­tyvyys on 5–19 %.
  • Alfasal­paajien haitta­vai­ku­tuksia ovat huimaus, heikotus ja ejaku­laa­tio­häiriöt.

Lääkkeitä tulee syödä päivittäin ja esimer­kiksi 5-alfare­duk­taasin estäjien vaikutus ilmenee vasta noin 3-6 kuukauden kuluttua hoidon aloit­ta­mi­sesta. Säännöl­linen PSA seuranta 6-12kk välein on tarpeen erityi­sesti 5-alfare­duk­taasi estäjä lääkkeitä käytet­täessä.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoito­tie­dus­telut ja -varaukset: toimen­pi­de­tiimi
puh. 09 47482704

Vastaan­ot­tojen ajanvaraus ja asiakas­palvelu
puh. 09 4748 2705

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot

Hyödyl­lisiä linkkejä

Yliopis­to­sai­raa­loiden ylläpi­tä­mässä Terveyskylän Miestalo-nettisivuilla on hyödyl­listä tietoa eturau­hasen liika­kas­vusta.