Eturauhasen liikakasvun lääkehoito helpottaa oireita ja on hyvä hoitomuoto, jos oireet ovat lieviä.
Milloin hoito on tarpeen?
Suurimmalle osalle eturauhasen liikakasvupotilaista kokeillaan ensin oireita helpottavaa lääkehoitoa.
Virtsarakon kaulan ja eturauhasen aluetta rentouttavat alfasalpaaja-lääkkeet helpottavat virtsankulkua varsin nopeasti ja eturauhasta pienentävillä 5-alfareduktaasin estäjälääkkeillä saadaan eturauhasen kudosmassaa pienennettyä. Lääkityksellä saadaan usein hyvä vaste lievä- ja keskivaikeaoireisilla potilailla. Myös osalle vaikeaoireisista potilaista lääkitys tuo apua ja oirehelpotusta, vaikka lääkehoitojen teho on huonompi kuin leikkaushoitojen.
Eturauhasen liikakasvun lääkehoito ei sovellu kaikille ja kaikilla potilailla oireet eivät helpota riittävästi. Tällöin ensisijainen hoitovaihtoehto on leikkaus, joita on erilaisia laserleikkauksesta avoimeen liikakasvun poistoleikkaukseen.
Käytettävä lääkitys
Eturauhasen liikakasvun oireita helpottamaan on käytössä kahdenlaisia lääkkeitä:
- Alfasalpaajat rentouttavat virtsarakon kaulan ja eturauhasen aluetta, lievittävät nopeasti oireita mutta eivät vaikuta liikakasvun luonnolliseen kulkuun.
- 5-alfareduktaasin estäjät (finasteridi, dutasteridi) pienentävät vähitellen eturauhasen kokoa. Lääkkeitä yhdistettäessä hoidon tulokset paranevat.
Hoidon kesto
Merkittävässä eturauhasen liikakasvun aiheuttamassa virtsaushäiriössä lääkkeitä käytetään jatkuvana lääkityksenä. Alfasalpaajien vaikutus alkaa nopeasti jo muutamien päivien kuluessa. 5-alfareduktaasin estäjien teho voidaan luotettavasti arvioida vasta noin puolen vuoden kuluttua. Kuitenkin vain 5-alfareduktaasin estäjien on osoitettu vähentävän pitkäaikaiskäytössä leikkaushoidon tarvetta.
Hyödyt ja haitat
Eturauhasen liikakasvun hoitoon käytetyillä lääkkeillä on myös sivuvaikutuksia osalle potilaista.
- 5-alfareduktaasien merkittäviä haittavaikutuksia ovat seksuaalisen halun väheneminen, ejakulaatio- ja erektiohäiriöt. Näiden haittavaikutuksien esiintyvyys on 5–19 %.
- Alfasalpaajien haittavaikutuksia ovat huimaus, heikotus ja ejakulaatiohäiriöt.
Lääkkeitä tulee syödä päivittäin ja esimerkiksi 5-alfareduktaasin estäjien vaikutus ilmenee vasta noin 3-6 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Säännöllinen PSA seuranta 6-12kk välein on tarpeen erityisesti 5-alfareduktaasi estäjä lääkkeitä käytettäessä.
Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?
Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705
Hyödyllisiä linkkejä
Yliopistosairaaloiden ylläpitämässä Terveyskylän Miestalo-nettisivuilla on hyödyllistä tietoa eturauhasen liikakasvusta.