Eturauhasen poistoleikkaus

Eturauhasen poistoleikkaus tarkoittaa ns. radikaalia eturauhasen poistoa (radikaali prostatektomia), jossa eturauhanen poistetaan kokonaisuudessaan kapseleineen.

Potilailta, joilla on solukuvaltaan aggressiivisempi tauti (Gleasonin pisteet ≥ 8) tai korkea PSA (>10 µg/l), poistetaan leikkauksessa alueelliset imusolmukkeet.

Milloin leikkaus on perusteltu?

Eturauhasen poistoleikkauksen on osoitettu pidentävän potilaiden odotettavissa olevaa elinaikaa kohtalaisen ja suuren riskin paikallisessa eturauhassyövässä. Myös paikallisesti levinneessä (T3) eturauhassyövässä leikkaushoito on mahdollinen potilaskohtaisesti harkiten.

Leikkausmenetelmät

Radikaali prostatektomia voidaan tehdä tähystysleikkauksena robottiavusteisesti tai avoleikkauksena. Valtaosa HUSissa tehtävistä eturauhasen poistoleikkauksista  tehdään robottiavusteisesti DaVinci -robottilaitteistolla.

Tähystystekniikalla pystytään vähentämään leikkauksenaikaista verenvuotoa, päästään kolmiulotteisen kuvan ja pienten instrumenttien kanssa tarkempaan kudoskäsittelyyn, pystytään vähentämään leikkauksen jälkeistä kipua ja nopeuttamaan potilaan toipumista normaaliin kuntoon leikkauksen jälkeen. Syövän hoidon tulokset ovat yhtä hyvät avo- ja tähystysleikkauksissa, mutta tähystysleikkauksissa on pystytty vähentämään leikkaukseen liittyviä haittavaikutuksia ja lyhentämään merkittävästi sairaalassaolo- ja toipumisaikaa.

Robottiavusteinen laparoskooppinen radikaaliprostatektomia (RALP)

Eturauhasen poistoon robottileikkaus sopii erinomaisesti. Lantion luiden suojaama leikkausalue on ahdas ja siellä sijaitsee mm. virtsarakko ja erektiohermot, joten leikkaukseen liittyy riski virtsanpidätyskyvyn tai erektiokyvyn heikkenemisestä. Tarkka ja hellävarainen leikkaus on tärkeää potilaan elämänlaadun kannalta.

RALP on da Vinci –leikkausrobotin avulla suoritettava eturauhasenpoisto. Toimenpide suoritetaan nukutuksessa eli yleisanestesiassa, ja sen kesto on 1,5 – 3 tuntia. Vatsalle tehdään yksi viiden senttimetrin pituinen avaus ja viisi noin yhden senttimetrin pituista avausta, joihin asetetaan portit instrumenttien ja kameran sisäänvientiä varten. Kirurgi työskentelee potilaan lähellä olevalla konsolilla, jolla ohjataan vatsaontelossa sijaitsevia instrumentteja.

Leikkauksessa poistetaan eturauhanen ja rakkularauhaset. Taudin levinneisyydestä ja luokituksesta riippuen leikkauksessa voidaan poistaa myös eturauhasen ulkopuolella oleva imukudos, jonka patologi tutkii mahdollisten etäpesäkkeiden toteamiseksi.

Eturauhasen sisällä kulkeva virtsaputki katkaistaan sulkijalihaksen vierestä ja rakon kaulasta. Eturauhasenpoiston jälkeen virtsarakko kiinnitetään virtsaputkeen ompeleilla. Virtsarakkoon jätetään virtsaputken kautta tuleva katetri varmistamaan sauman paraneminen.

RALPin etuina ovat huomattavasti pienemmät leikkaushaavat, vähäinen verenvuoto (keskimäärin 200ml) sekä hyvät edellytykset erektiohermoja säästävälle tekniikalle. Toipuminen on nopeampaa ja sairausloma on lyhyempi kuin avoleikkauksen jälkeen. Erektiohäiriö ja virtsanpidätyskyvyn heikkous ovat tavallisia ilmiöitä leikkauksen jälkeen. Erektiokyvyn kannalta tärkeät hermot pyritään säilyttämään, jos se on syövän hoidon kannalta mahdollista. Virtsanpidätyskykyyn vaikuttavan sulkijalihaksen toiminta palautuu yleensä muutaman kuukauden kuluessa.

Vaikka yksittäinen leikkaus on kalliimpi, säästöä tulee erityisesti siinä, että potilaan hoito sairaalassa lyhenee. Robottileikkauksen jälkeen potilas pääsee kotiin useimmiten jo seuraavana päivänä. Avoleikkauksen jälkeen hoidossa ollaan 3-6 päivää. Säästöä on myös se, että potilas ei robottileikkauksessa tarvitse verensiirtoa: potilas menettää leikkauksessa keskimäärin 200 millilitraa verta. Avoleikkauksessa verentarve on 0,5-1,5 litraa. Mahdollinen verenvuoto korvataan punasolusiirrolla.

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen selvästi suurin eturauhasen radikaalikirurgian keskus. Yliopistosairaalan ensimmäinen leikkausrobotti otettiin käyttöön vuonna 2009 juuri eturauhassyövän hoitoon sen yleisyyden vuoksi. Peijaksen robottiavusteisen kirurgian yksikkö on tällä hetkellä yksi Euroopan tehokkaimmin toimivista robottiavusteisen kirurgian yksiköistä.

Leikkaushoidon riittävyys ja sitä täydentävät hoidot

Patologi tutkii leikkauksessa poistetut kudokset mikroskoopilla. Näin saadaan tarkka arvio eturauhassyövän solukuvasta ja paikallisesta levinneisyydestä sekä mahdollisesta leviämisestä imuteihin tai imusolmukkeisiin.

Leikkaus on riittävä hoito, jos leikkausreunoissa ei ole syöpäkudosta ja PSA-arvo laskee mittaamattomiin (< 0.05µg/l). Leikkaushoitoa voidaan täydentää sädehoidolla tai lääkehoidoilla, jos syöpä kasvaa eturauhasen kapselin läpi tai leikkausreunoihin, tai jos syöpäsoluja löytyy imusolmukkeista.

Leikkauksen hyödyt ja haitat

Leikkaushoitoon liittyviä mahdollisia akuutteja haittavaikutuksia ovat mm. verenvuoto, tulehdukset ja laskimotukokset pienellä osalla potilaista. Myös suolivauriot ovat mahdollisia, erityisesti, jos vatsan alueella on kiinnikkeitä aiempien leikkauksien jälkeen.

Merkittäviä leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita esiintyy < 1 %:lla potilaista. Eturauhasen radikaalileikkauksen mahdollisia pitkäaikaissivuvaikutuksia ovat virtsankarkailu (inkontinenssi) ja erektiohäiriö (impotenssi).

Virtsanpidätyskyky palautuu ennalleen noin 90-95 %:lla potilaista leikkauksesta toipumisen jälkeen. Erektiokyky pystytään säästämään todennäköisimmin potilailla, joilla on pieni paikallinen syöpä ja erektiohermot pystytään säästämään leikkauksessa hyvin. Useimmat leikkaukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat ohimeneviä.

Toipumisaika

Suurin osa potilaista kotiutuu vuodeosastolta 1-2 päivää robottiavusteisen leikkauksen jälkeen.

Lisätietoa HUSin verkkosivuilta

Lisätietoja eturauhassyövän tutkimuksesta ja hoidosta saa HUSin verkkosivuilta tämän linkin eturauhassyöpäpotilaan hoitopolku kautta. Huomaathan, että HUSin verkkosivujen kuvaus on tehty julkisen sairaanhoidon potilaan näkökulmasta, joten yksityispotilaan hoitopolku saattaa joiltain osin poiketa siitä.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705
Nettiajanvaraus

Tarkemmat yhteys­tie­tomme