Virtsakivien hoito on aiheellista, jos kivi estää tai saattaa liikkeelle lähtiessään/kasvaessaan estää virtsan kulkua tai on yhteydessä mahdollisiin virtsatietulehduksiin.
Virtsatiekivet muodostuvat lähes poikkeuksetta munuaisissa. Todennäköisyys saada virtsatiekivi elinaikana on keskimäärin 10 % luokkaa.
Oireet
Jos kivi estää virtsan kulkua, se aiheuttaa kipuja. Potilas voi olla täysin kivuton, vaikka munuaisissa olisi isojakin kiviä, toisaalta virtsajohtimeen mennyt pienikin kivi voi aiheuttaa kovan kipukohtauksen.
Tutkimus
Pienet, alle 5 mm kokoiset virtsakivet poistuvat usein itsestään, mutta isommat vaativat usein toimenpiteitä. Tilannearvio perustuu tietokonekuvaukseen ja ”tavalliseen” röntgenkuvaukseen.
Virtsatiekivien poistovaihtoehdot
Virtsatiekiviä voidaan poistaa seuraavilla tavoilla
- kehonulkoinen kivenmurskaus (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy, ESWL)
- kiven hajotus joko virtsajohtimen/munuaisaltaan tähystyksessä, ureteroskopia
- ihon läpi tehtävässä munuaisaltaan tähystyksessä (PCNL).
Toimenpiteen valintaan vaikuttaa virtsatiekivien koko ja sijainti, kuvantamisessa todettu virtsateiden anatomia, potilaan anatomia ja muut sairaudet.
Ensisijaisesti selvitetään, onko ESWL-toimenpide mahdollista. Jos ei ole, silloin valitaan jompikumpi edellä mainituista tähystystoimenpiteistä.
Useimmiten kiven hajotus tapahtuu ESWL-toimenpiteellä. Vasta-aiheita ovat mm. raskaus, hoitamattomat vuotohäiriöt, tauottamaton verenohennuslääkitys (myös Omega-3 tuotteiden käyttö), akuutit tulehdukset, hoitamaton verenpainetauti, suurten valtimoiden pullistumat, kasvaimet sekä kohdistusta estävät tukirangan epämuodostumat ja merkittävä lihavuus.
Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?
Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705