Munuaissyövän leikkaushoito

Munuaissyövän leikkaushoito tarkoittaa munuaisen poistoa tai osapoistoleikkausta yleensä munuaiskasvaimen vuoksi.

Munuainen voidaan joutua poistamaan myös muun syyn kuin kasvaimen vuoksi. Muita syitä voivat olla toistuvat tulehdukset, sammunut munuainen.

Munuaisen poistoleikkauksessa poistetaan koko munuainen sekä sitä ympäröivä rasvakudos. Munuaisen osapoistoleikkauksessa poistetaan vain kasvain ja pieni määrä tervettä kudosta kasvaimen ympäriltä. Joskus munuaisen yläosan kasvaimissa poistetaan myös lisämunuainen.

Milloin leikkaus on aiheellinen?

Kasvaimet havaitaan yleensä kuvantamistutkimuksin. Useimmiten munuaiskasvaimen luonnetta ei kuvasta pysty varmuudella todentamaan (hyvänlaatuinen vai syöpäkasvain).

Joissain tapauksissa munuaiskasvaimen luonne pyritään varmistamaan koepalatutkimuksella, mutta yleisin lähestymistapa on poistaa epäilyttävä kasvain leikkaamalla. Leikkauksen jälkeen patologi tutkii poistetun kasvaimen ja kertoo sen kudostyypin.

Leikkausmenetelmät

Leikkaus voidaan tehdä tähystysleikkauksena pienistä vatsan alueelle tehtävistä viilloista tai avoleikkauksena. Leikkausmenetelmä suunnitellaan yksilöllisesti. Valintaan vaikuttavat kasvaimen koko ja sijainti sekä potilaan kokonaistilanne.

Leikkauksen aikana tähystysleikkaus muutetaan tarvittaessa avoleikkaukseksi, mikäli huomataan ettei kasvainta ei varmuudella saada kokonaisuudessaan poistettua tähystystekniikalla tai mikäli leikkauksen jatkaminen tähystyksellä ei ole turvallista.

Leikkaushoidon riittävyys ja sitä täydentävät hoidot

Leikkaushoito on ainoa parantava munuaissyövän hoitomuoto, mutta uudet lääkehoidot ovat parantaneet myös etäpesäkkeitä lähettäneen syövän ennustetta.

Useimmiten leikkauksessa saadaan poistettua munuaissyöpä kokonaisuudessaan, eikä liitännäishoitoja (solunsalpaaja tai sädehoito) tarvita. Vaikka munuaissyöpä olisikin levinnyt siten, ettei leikkauksessa pystytä kaikkea syöpäkudosta poistamaan, päädytään kuitenkin usein leikkaushoitoon, mikäli se on teknisesti mahdollista ja potilaan kunto tämän sallii.

Leikkauksen hyödyt ja haitat

Ihmisen elimistö tulee toimeen yhdellä munuaisella. Leikkaukseen liittyviä välittömiä komplikaatioita voivat olla verenvuoto tai tulehdus. Verenvuoto vaatii harvoin toimenpiteitä. Tulehdus hoidetaan tarvittaessa antibiooteilla. Vakavat komplikaatiot ovat harvinaisia.

Nukutuslääkäri tai leikkaava lääkäri antaa erilliset ohjeet verenohennuslääkityksen sekä muun kotilääkityksen käytöstä ennen leikkausta.

Toipumisaika

Kivun kesto ja voimakkuus leikkauksen jälkeen ovat yksilöllisiä. Haavakipua voi esiintyä muutamista päivistä viikkoihin. Sairaalassa kipulääkitys annetaan pistoksina, tabletteina tai kapseleina. Kotona käytetään kipulääkettä lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti.

Kotiin pääsee tyypillisesti 3-6 vuorokauden kuluttua leikkauksesta.

Tähystysleikkauksen jälkeen vatsaonteloon jäänyt kaasu voi aiheuttaa hartiapistosta, mikä häviää muutamassa päivässä. Avoleikkauksiin liittyy enemmän haavakipua verrattuna tähystykselliseen toimenpiteeseen.

Kotihoito-ohjeet

Nostamista ja ponnistelua tulee välttää noin kuukauden ajan leikkauksen jälkeen, koska nämä saattavat aiheuttaa verenvuotoa leikkausalueella ja hidastaa haavan paranemista. Kevyt liikunta ja ulkoilu ovat eduksi toipumiselle, sillä liikkuessa verenkierto vilkastuu, ilmavaivat vähenevät ja suolen toiminta normaalistuu.

Autoa voi ajaa siinä vaiheessa, kun on kivuton.

Leikkaushaavalla on poistettavat ompeleet tai hakaset riippuen leikkaustekniikasta. Nämä poistetaan sovittuna ajankohtana. Leikkaushaava tulee puhdistaa suihkuttamalla päivittäin ilman pesuaineita.

Sairausloman pituus on työstä riippuen noin 4-6 viikkoa.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot