Yleisimmät vaikeat ruoka-allergiat johtuvat maidosta, viljasta, munasta ja kalasta. Sairaalahoitoon johtavista allergisista reaktioista valtaosa aiheutuu pähkinöistä. Usein nopeasti esiin tulevia oireita ovat oksentelu, iho-oireet tai hengitysoireet.
Ruoka-aineallergioihin liittyviä tutkimuksia
Ruoka-aineallergioiden selvittämisessä käytämme alan uusimpia, tutkimustietoon perustuvia tutkimuksia, joiden toimivuutta olemme tutkineet suomalaisilla lapsilla.
Verikokeilla tutkitaan allergista herkistymistä, ja uuden komponenttidiagnostiikan avulla voimme arvioida, millainen riski lapsella on saada vakavia oireita jostakin ruoka-aineesta. Komponenttidiagnostiikka sopii erityisen hyvin pähkinäallergian tutkimiseen.
Välttämis-altistuskokeella varmistetaan allergia silloin, kun epäillään ravinnossa keskeisen ruoka-aineen (maito tai vehnä) aiheuttavan lapselle allergiaoireita. Mikäli vastaanotolla selviää, että lapselle kannattaa tehdä eliminaatio-altistukoe, järjestämme lapselle jatkotutkimukset, sillä iltavastaanotolla emme tee altistuskokeita.
Vaikeat allergiset reaktiot
Ruoka-aineet ovat lapsilla tavallisimpia vaikeiden oireiden aiheuttajia. Ruoasta johtuva reaktio voi tulla aivan ensimmäisenä oireena allergiasta. Tällöin on hakeuduttava viipymättä päivystykseen.
Lääkkeet ja pistiäiset, pääasiassa ampiaiset, voivat myös aiheuttaa vaikeita allergisia reaktioita. Kokenut lasten allergologi pääsee yleensä anafylaksian aiheuttajan jäljille haastateltuaan perhettä, minkä jälkeen verikokeet on helppo kohdistaa epäiltyihin aiheuttajiin.
Jos anafylaktisen reaktion aiheuttaja on epäselvä, erityinen tai kovin harvinainen, käytämme tarvittaessa Immunospot- ja IgE-mikrosirumenetelmiä. Niissä tutkitaan potilaan verestä allergista herkistymistä epäilylle aiheuttajalle.
Yliopistosairaaloiden ylläpitämässä Terveyskylän Lastentalo-nettisivuilla on paljon hyödyllistä tietoa lasten sairauksista, ruoka-allergioista ja hoidosta.
Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705