Undersökning av prostata

När är det aktuellt?

Om du har en svag urinstråle eller behöver kissa oftare eller plötsligt bör du komma för en under­sökning. Efterdropp och smärta i urinvä­garna kan också vara besvä­rande symtom. Ett förhöjt PSA-prov (prosta­tas­pecifik antigen) kan vara ett tecken på prosta­tacancer, men det kan också bero på godartad prosta­taförs­toring eller infektion.

Vad ingår i under­sök­ningen?

Den grund­läg­gande under­sök­ningen består av ett besök hos urolog­mot­tag­ningen, labora­to­rieprov och vid behov en ultral­jud­sun­der­sökning på mottag­ningen.

Urologmottagning

Urologen intervjuar och under­söker patienten. Urologen under­söker prostatans storlek och form och eventuell smärta från den genom att känna på den genom ändtarm­söpp­ningen. Baserat på intervjun och under­sök­ningen skriver urologen en remiss till labora­toriet för urin- och blodprov. Man kan även göra en ultral­jud­sun­der­sökning i samband med mottag­ningen.

Laboratorieundersökningar

Följande fasts­tälls utifrån patientens urin- och blodprov:

  • Serumets kreatinnivå och njurens funktion
  • PSA, eller prosta­tas­pecifik antigen
  • Avvikelser i urinen, som blod eller inflam­mation

Under­sök­nings­re­sul­taten kommer inom 1–2 vardagar. Läkaren ringer eller skickar under­sök­nings­re­sul­taten till patienten per brev och föreslår eventuella ytter­ligare under­sök­ningar och behand­lingar.

Extraun­der­sökning vid behov:
Undersökning av urinstråle och tömning av urinblåsa (miktiografi)

Vid en miktio­gra­fiun­der­sökning mäter man urinstrålens styrka. Genom under­sök­ningen kan man fasts­tälla den exakta graden av förträngning i urinblåsans hals, prostatan eller urinröret (nedre urinvä­garna). Under­sök­ningen kan behövas som stöd för övriga under­sök­ningar och avtalas separat med patienten.

Till mottagning eller behandling, hur går man till väga?

Fråga om opera­tioner eller behand­lingar tel: +358 9 4748 2704.
Boka tid till mottagning via webbtidsbokning eller tel: +358 9 4748 2705.

Kontak­tin­for­mation